Vilka typer av enheter kan användas med ett VPN?

Ta en titt runt ditt hem och du kommer förmodligen hitta mer än en Internet-kompatibel enhet. För att skydda alla dina Internet-aktiviteter, måste du använda VPN med var och en av dem.

De flesta webbanvändare kommer åtminstone att ansluta sina datorer till VPN. Leverantörer har ofta fristående programvara för Windows-och Mac-datorer. Linux stöds också ofta, även om installationsprocessen är lite mer detaljerad. Du kan behöva konfigurera maskinens anslutningsinställningar manuellt eller använda en specifik distributioner.

Webbläsarstöd är också ganska standard. Nedladdningsbara tillägg låter dig använda VPN för din webbläsarsession. Allt du behöver för att ansluta är rätt i webbläsaren, vilket förenklar processen ännu mer.

När det gäller mobila enheter finns det vanligtvis appar för Android-och iOS-gadgetar. Du kan ansluta både smartphones och surfplattor till nätverket. VPN är mycket användbara för att skydda dig när du är på språng, särskilt när du är ansluten till ett offentligt Wi-Fi.

Utöver datorer och mobil utrustning har vissa VPN-leverantörer stöd för andra plattformar. Dessa inkluderar spelkonsoler, Set-Top TV-boxar, Kodi lådor, smarta högtalare, och även Internet-kapabla apparater, såsom Samsungs Family Hub kylskåp. Medan din valda VPN kan stödja dessa plattformar, det betyder inte att det kommer att finnas en separat app att ladda ner. Ofta har dessa enheter programvaru begränsningar som hindrar dig från att använda en VPN-app på traditionellt sätt. Beroende på vilken programvara som används kan du behöva Sideload apps eller använda APK-filer.

Du kan också konfigurera internetroutern så att den använder VPN-tjänsten automatiskt. Detta kan vara lite mer tekniskt efterfrågat. Det innebär att komma in i routerns firmware, vilket kräver lite mer arbete än att bara koppla in den. Lyckligtvis, de flesta VPN som stöder routeranslutningar ge några detaljerade instruktioner om hur du får jobbet gjort. Du kommer att behöva se till att routern är kompatibel. Med hjälp av en VPN-anslutning och all kryptering som kommer med det tar en hel del extra processorkraft, så grundläggande routrar inte är utrustade för att hantera uppgiften.