VPN-nätverk och enkelprotokoll

Som vi nämnde tidigare, många Snorbilligt.se är mångsidiga och erbjuder användare flera protokoll. Andra föredrar att stödja flera varianter av ett protokoll, på grund av designfilosofi eller begränsade resurser.

Den största fördelen med multi-protokoll VPN är antalet alternativ de ger dig. Leverantörer som NordVPN, ExpressVPN och CyberGhost stöder alla större protokoll – från IKev2/IPSec till all-around-favoritopenVPN. De erbjuder också SSL / TLS-kryptering, och ibland även egna protokoll baserade på OpenVPN – som VyprVPN’s Chameleon protokoll, eller HotSpot Shield’s Catapult Hydra. Att ha variation i protokoll är viktigt för att kringgå censur, eliminera VPN-block eller strömma nde videor effektivt.

Andra leverantörer, såsom ProtonVPN och AirVPN, väljer att fokusera på ett enda protokoll – vanligtvis OpenVPN, eftersom det är öppen källkod och för närvarande anses vara det säkraste alternativet. Även om det inte finns någon verklig fördel med att ha bara ett protokoll till ditt förfogande, VPN-tjänster som uteslutande använder OpenVPN kan vara lika robust och tillförlitlig. Men om din single-protocol VPN inte är baserad på OpenVPN, bör du definitivt titta på en annan tjänst. Av skälen till varför, kolla in vår artikel om vilka VPN-protokoll att använda.